În esență, nici un proces de recrutare nu este ușor, fie că vorbim de o poziție vacantă entry-level sau de una de top management, deoarece este dificil să emiți predicții de performanță despre un candidat doar pe baza unui interviu față în față. Acest articol se concentrează pe importanța aplicării testelor de personalitate la interviul de selecție a candidaților pentru poziția aplicată.
Unul dintre motivele pentru care mulți intervievatori apelează la instrumente de tipul testelor de personalitate este cel de a afla informații suplimentare și utile despre candidat, informații care să faciliteze decizia finală în procesul de selecție.
Cum definim personalitatea unui individ ?
Personalitatea este expresia caracteristicilor și comportamentului nostru, fiind cea care ne dă unicitatea în relația cu sinele și cu ceilalți. Suntem ființe sociale diferite și acest lucru se reflectă în existența mai multor tipuri de personalitate. Psihologia ca ştiinţă este direct legată de înţelegerea personalităţii, metodele şi conceptele de explicare şi analiză în profunzime a acesteia având o valoare foarte mare în înţelegerea naturii comportamentului uman.
Cum influențează personalitatea luarea deciziilor în raport cu cei din jur ?
Unii teoreticieni susţin că personalitatea poate fi studiată numai prin observarea comportamentului exterior, social. Poate fi dificil să înțelegem de ce ne comportăm așa cum o facem sau de ce suntem atrași de anumite persoane și nu de altele. Acest lucru se datorează faptului că personalitatea și comportamentul nostru nu sunt întâmplătoare, ele sunt de fapt modelate de experiențele noastre de viață și de oamenii din jurul nostru.
Extrovertiții sunt mai predispuși să aibă numeroși prieteni apropiați, în timp ce introvertiții au de obicei doar câțiva prieteni apropiați, dar natura relațiilor este adesea mai profundă.
Personalitățile noastre dictează, de asemenea, modul în care ne comportăm în situații sociale. Persoanele mai impulsive sunt mai predispuse să acționeze în funcție de sentimentele lor, în timp ce persoanele mai conștiincioase sau reflexive sunt mai predispuse să se gândească și să analizeze înainte de a acționa.
În cele din urmă, personalitățile noastre dictează modul în care ne trăim viața. Persoanele care sunt mai optimiste sunt mai predispuse să își asume riscuri, în timp ce persoanele care sunt mai pesimiste sunt mai predispuse “să meargă la sigur”.
Cât de utile sunt testele de personalitate în procesul de recrutare ?
Rezultatele chestionarelor psihologice arată ce declară despre sine cel care le completează. Desigur, acesta poate avea păreri deformate despre el sau poate alege să completeze chestionarul în mod neadevărat și atunci relevanța lor scade. Capacitatea umană de autoamăgire este adesea subestimată. Astfel, tu poți spune ca ești o persoană calmă, dar cei din jur să observe impulsivitatea.
Cu toate astea, chestionarele profesionale au un nivel destul de ridicat de acuratețe, reușind cel mai adesea să identifice realitatea din spatele cuvintelor.
Aceste teste, atunci când sunt utilizate în cadrul unor interviuri din procesul de recrutare nu sunt eliminatorii, ele doar oferă o radiografie a ceea ce înseamnă personalitatea candidatului respectiv.
De ce le folosim? Deoarece pentru a identifica cei mai buni candidați pentru o companie sau pentru o poziție este foarte important să identificăm abilitățile pe care le are candidatul respectiv, respectiv potrivirea lui cu poziția și rolul pe care îl avem în cadrul organizației. De exemplu, dacă noi avem nevoie de o persoană care prin natura rolului va fi mult expusă oamenilor, care trebuie să aibă un nivel de sociabilitate foarte mare, un test de personalitate ne va confirma sau infirma acest lucru. Dacă avem un post de auditor în care avem nevoie de o persoană extrem de atentă la detalii, la cifre, analiză, un test de personalitate ne indică dacă omul are abilitățile necesare pentru ocuparea rolului respectiv.
Există numeroase tipuri de teste folosite de companii în procesele de recrutare, cum ar fi: Life Orientations (LIFO), Discul, Myer-Briggs, etc). Una din cele mai cunoscute metode de evaluare a personalității este evaluarea celor cinci trăsături prin testul Big Five, cunoscut și sub numele de modelul celor cinci factori. Cei cinci factori detaliați sunt deschiderea spre experiență, conștinciozitatea, extroversia, agreabilitatea și neuroticismul, caracteristici de altfel foarte utile în crearea unui echipe de succes.
Companiile caută cel mai adesea candidați carismatici, proactivi, capabili să ia inițiativa, ușor adaptabili la climatul social profesional. În acest context, pentru că CV-ul nu este întotdeauna concludent, testele de personalitate au un rol foarte important, deoarece ajută la o analiză mai în profunzime, cu un nivel mai ridicat de obiectivitate și implicit ajută la consolidarea deciziei.
Cercetările științifice arată în mod clar faptul că evaluările de personalitate dezvoltate în conformitate cu standardele profesionale moderne pot prezice, cu o anumită probabilitate, care sunt candidații cu cele mai mari șanse de a fi performanți pe un anumit rol. Așa că ne așteptăm ca în viitor utilizarea lor să fie pe scară tot mai largă.
Distribuie pe social media