În Monitorul Oficial nr.1185 din 28 noiembrie 2024 a fost publicată Hotărârea Guvernului României nr.1506 din 27 noiembrie 2024 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Astfel, de la 1 ianuarie 2025, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată crește de la 3.700 de lei, cât este în prezent, la 4.050 de lei brut lunar „Începând cu data de 1 ianuarie 2025, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 4.050 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,334 ore pe lună, reprezentând 24,496 lei/oră.”
Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă o creștere de 9,46 %, ceea ce în valoare absolută înseamnă 350 de lei în sumă brută. Rămâne de văzut dacă Guvernul va veni și cu un act normativ pentru prelungirea facilității de 300 lei netaxați la salariul minim. La un salariu brut de 4.050 de lei, angajatul ar primi în mână 2.574 de lei, dacă s-ar menține facilitatea celor 300 de lei netaxați, așa cum este în prezent. În total, costul suportat de angajator ar fi de 4.134 lei.
Potrivit legii, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului poate fi acordat unui salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni de la data încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, salariatului i se acordă un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
Conform Ministerului Muncii, în România sunt încadrați cu salariul minim brut garantat în plată 843.668 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 15,4 % din numărul total de salariați activi. De majorarea salariului de bază minim la 4.050 de lei vor beneficia însă toți angajații încadrați cu mai puțin de 4.050 de lei lunar, respectiv 1.823.520 salariați.
Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabilește prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor. În cazul în care programul normal de muncă este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea salariului de bază minim brut pe țară la numărul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.
Creșterea salariului minim brut are întotdeauna un impact mult mai complex asupra mediului privat, pentru că duce la creșterea cheltuielilor. Majoritatea instituțiilor de stat nu au angajați pe salariul minim, ceea ce înseamnă că nu vor înregistra cheltuieli suplimentare. Și guvernul câștigă din această măsură, pentru că salarii mai mari înseamnă impozite și contribuții mai mari la bugetele de sănătate și pensii.
Distribuie pe social media