Hotărârea Guvernului 1.071/2021 prevede că, începând cu 1 ianuarie 2022, salariul minim brut pe ţară va fi de 2.550 lei. Totodată, salariul minim diferențiat pentru studii superioare, care anul acesta este de 2.350 de lei, o să dispară din 2022 – valoarea acestuia nefiind majorată și ea prin recenta hotărâre (cum, de asemenea, nu au apărut modificări în privința minimului în cazul angajaților din construcții).
„Orice modificare (…) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adițional la contract, anterior producerii modificării, cu excepția situațiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege sau în contractul colectiv de muncă aplicabil”, prevede Codul muncii, privitor la elementele contractului de muncă, printre care este și salariul.
Ce presupune așadar această schimbare pentru angajatori?
La nivelul raportului dintre firmă și angajatul plătit cu salariul minim pe economie, majorarea trebuie reflectată în scris, înainte ca modificarea să se producă.
Aceasta modificare poate fi făcută printr-o decizie colectiva sau un act adițional la contractul de munca. Termen: 31 decembrie 2021.
Mai mult, majorarea salariului minim de la 1 ianuarie 2022 înseamnă că angajatorii au de îndeplinit două obligații prin raportare la acel termen:
- prima este transpunerea la nivel formal, în raporturile de muncă cu cei care erau deja plătiți cu minimul pe economie, a majorării aplicabile din ianuarie;
- cea de a doua este raportarea schimbării în Revisal.
În ceea ce privește transmiterile în Revisal, Hotărârea Guvernului 905/2017 dispune că schimbarea trebuie raportată în maximum 20 de zile lucrătoare de la momentul producerii sale. Prin urmare, termenul nu se raportează în niciun fel la data când a intrat în vigoare HG-ul cu noul salariu minim. Termen: 31 ianuarie 2022.
Mai multe detalii despre această modificare legislativă și impactul ei în economie, găsiți aici.
Distribuie pe social media