Începând cu data de 01 ianuarie 2025, intră în vigoare obligația contribuabililor mici de a depune la organul fiscal central declarația cuprinzând informaţii din evidenţa contabilă şi fiscală, denumită Declarația informativă D406 (SAF-T), conform prevederilor legale.
Ce este SAF-T?
SAF-T (Standard Audit File for Tax) este un standard internațional utilizat pentru transferul electronic de date din evidența contabilă și fiscală, de la entități către autoritățile fiscale. În România SAF-T se transmite la ANAF de către societăți prin intermediul Declarației informative privind fișierul standard de control fiscal – D406.
Scopul acestei raportări este de a permite organelor fiscale accesul la date din evidența contabilă și fiscală a societăților, într-un format ușor de citit pentru creșterea eficacității și productivității în controlul fiscal.
În România, această raportare s-a implementat în etape: începând cu 2022 raportează marii contribuabili, începând cu 2023 contribuabilii mijlocii, iar din 2025 raportarea devine obligatorie pentru toți contribuabilii, inclusiv contribuabilii nerezidenți înregistrați doar în scop de TVA în România.
Similar cu cele două categorii de contribuabili, și societățile mici care vor avea obligația depunerii Declarației informative D 406 (SAF-T) începând cu data de 1 ianuarie 2025, vor beneficia de o perioadă de grație, astfel:
- 6 (șase) luni pentru prima raportare, respectiv 5 (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (două) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligația de transmitere lunară a fișierului SAF-T;
- 3 (trei) luni pentru prima raportare pentru contribuabilii care au obligația de transmitere trimestrială a fișierului SAF-T.
Raportarea SAF-T se face:
- Lunar – pentru contribuabilii cu perioadă fiscală lunară pentru TVA.
- Trimestrial – pentru contribuabilii cu perioadă fiscală trimestrială sau anuală pentru TVA, cât și pentru neplătitorii de TVA.
- Termen de Depunere: ultima zi calendaristică a lunii următoare perioadei de raportare.
Excepții de la obligația depunerii SAF-T
Unităţile de cult, asociaţiile de proprietari și persoanele juridice fără scop patrimonial, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, persoanele fizice care desfășoară activități cu scop lucrativ, asociațiile familiale, societățile profesionale de avocați cu răspundere limitată și cabinetele individuale de avocat, societățile profesionale notariale și birourile individuale notariale și cabinetele medicale individuale, sunt exceptate de la depunerea declarației D-406 SAF-T, conform ANAF.
Contravenții aplicabile
Nedepunerea la termenele prevăzute de lege a Declarației informative D406 sau depunerea incorectă ori incompletă a acesteia, constatată de ANAF, va atrage contravenții, în conformitate cu prevederile art. 337 – Contravenții în cazul declarațiilor recapitulative (care va fi aplicat și Fișierului SAF-T) din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Mai precis:
- amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul nedepunerii acestei declarații în termenele legale, respectiv
amendă de la 500 lei la 1.500 lei în cazul depunerii de declarații incorecte ori incomplete.
Distribuie pe social media