RAPORTAREA SAF-T
ianuarie 16, 2025Renata Ban
RAPORTAREA SAF-T. ÎNCEPÂND CU DATA DE 1 IANUARIE 2025 ȘI CONTRIBUABILII MICI VOR TRANSMITE FIȘIERUL STANDARD DE CONTROL FISCAL PRIN DEPUNEREA DECLARȚIEI INFORMATIVE D 406 SAF-T
CITEȘTE MAI MULTÎn ajunul Anului Nou, mediul privat românesc primește o nouă supriză neplăcută, un act normativ care aduce o serie de modificări fiscale cu impact considerabil asupra antreprenorilor și micilor afaceri.
Citește articolulÎn ajunul Anului Nou, mediul privat românesc primește o „nouă surpriză”: Ordonanța de Urgență 156/2024, cunoscută și sub denumirea de „ordonanța-trenuleț”, care vine cu o serie de măsuri semnificative ce afectează în mod direct mediul de afaceri din România. Publicată în Monitorul Oficial, aceasta aduce o serie de modificări fiscale, majoritatea având un impact considerabil asupra antreprenorilor și micilor afaceri.
Impozitul pe venitul microîntreprinderilor
În această arie se aduc mai multe modifcări, şi anume:
Crește impozitul pe dividende
Revine impozitul pe construcţii speciale (“taxa pe stâlp”)
Construcțiile sunt prevăzute la grupa 1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, iar taxa se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior Impozitul se plătește în două rate egale, până la datele de 25 mai inclusiv şi 25 septembrie inclusiv.
Se elimină facilitățile fiscale pentru angajații din IT, construcții, agricultură, sectorul alimentar
Pentru cei din mediul de stat această ordonanţă prevede mai degrabă îngheţarea salariilor şi pensiilor, respectiv ordonanţa prevede reducerea voucherelor de vacanţă la jumătate. Bugetarii vor primi în continuare vouchere de vacanță, în limita a 800 lei cu condiția asigurării de către angajat a unei plăți de 800 lei. Diminuarea va afecta mai ales hotelurile și alte firme din turism, unde se pot face plăți cu aceste vouchere.
Din păcate, aceste măsuri se aplică fără transparență, iar mediul privat este, din nou, cel care va purta greul crizei economice. Ordonanța de Urgență 156/2024 va remodela peisajul economic românesc, punând o presiune uriașă pe micii antreprenori și pe clasa de mijloc. Este evident că aceste schimbări nu țin cont de impactul lor pe termen lung și nu sunt aplicate într-un mod echilibrat, ceea ce face ca doar o parte din populație, în principal mediul privat, să suporte costurile economice ale crizei.
În contextul acestor schimbări, se pune întrebarea dacă există o strategie economică coerentă care să sprijine în mod real redresarea economiei românești. Este necesar ca deciziile economice să fie luate cu un mai mare grad de transparență și să implice în mod echitabil atât sectorul public, cât și cel privat.