Având în vedere situația actuală, împovărătoare pentru mediul de afaceri, a luat naștere un nou proiect de OUG, prin care se dorește adoptarea facilități suplimentare acordate companiilor.
Aceste facilități se referă la:
Având în vedere situația actuală, împovărătoare pentru mediul de afaceri, a luat naștere un nou proiect de OUG, prin care se dorește adoptarea facilități suplimentare acordate companiilor.
Aceste facilități se referă la:
- Prorogarea unor termene: se propune prelungirea aplicării unor facilități fiscale prevăzute în alte acte normative până la data de 25 Octombrie 2020 (inclusiv), acestea incluzând:
- termenul obligațiilor fiscale care au devenit scadente după data de 21 martie 2020 (reglementate de art.VII din OUG nr.29/2020)
- ratele din graficele de eșalonare (reglementate de art. XII din OUG nr.48/2020)
- măsuri referitoare la suspendarea executării silite
- reducerea perioadei de soluționare a deconturilor cu sume negative de TVA
- suspendarea termenului de prescriere
- suspendarea condițiilor de menținere a eșalonărilor la plată etc.
În prezent, până la publicarea în Monitorul Oficial a acestei noi Ordonanțe, scadența debitelor este data de 25 iunie, conform prevederilor publicate în data de 29 Mai în M.O. nr. 459.
- Măsuri privind bonificații la plata impozitului pe profit/venit: se extinde aplicarea bonificației de 10% pentru achitarea impozitului pe profit pentru trimestrele II (până la 25 iulie inclusiv) și III (până la 25 octombrie inclusiv) atât pentru plătitorii de impozit pe profit cât și de plătitorii de impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. Detalii despre prevederile inițiale găsiți aici.
Proiectul de act normativ aduce clarificări și cu privire la modalitatea în care cei cu an fiscal modificat sau plătitori de impozit specific unor activități aplică această bonificație.
- Măsuri în domeniul TVA: se impune o scutire temporară de TVA, cu drept de deducere, pentru livrări, importuri și achiziții intracomunitare de măști de protecție și ventilatoare medicale pentru terapie intensivă, efectuate de instituții publice (până la 1 octombrie 2020), necesare pentru constituirea rezervei capacității UE.
- Măsuri privind impozitul specific. Contribuabilii obligați la plata impozitului specific unor activități (potrivit Legii nr. 170/2016) vor beneficia de o scutire de la plată a impozitului specific.
- scutirea de plată se va acorda în anul fiscal 2020, pentru o perioadă de 90 de zile.
- mecanismul de recalculare a impozitului va presupune împărțirea acestei reduceri semestrial, prima plată urmând a fi făcută până pe 25 iulie 2020
- numărul de zile în care nu s-a desfășurat activitate în perioada stării de urgență (60 de zile) se cumulează cu cele 90 de zile stabilite prin actul normativ, rezultând astfel o scutire de la plata impozitului specific pentru un termen de 150 de zile
- Măsuri în domeniul jocurilor de noroc: propunerea vizează scutiri sau recalculări ale taxelor de exploatare a jocurilor de noroc pentru operatorii care exploatează jocuri de noroc tradiționale și care au avut activitatea suspendată pe perioada stării de alertă, conform prevederilor legale în vigoare.
Pentru moment proiectul de Ordonanță este publicat doar pe site-ul ANAF, dar așteptăm cu nerăbdare și publicarea acestor prevederi în Monitorul Oficial.
Distribuie pe social media