Începând cu 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin. (1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 15,239 lei/oră.
Măsura dispusă prin HG 1.071/4.10.2021 și publicată în Monitorul Oficial nr.950/5.10.2021 înseamnă o creștere efectivă a salariului minim brut cu 250 lei, adică un procent de 10,86% față de nivelul prezent.
Decizia guvernului nu a fost o surpriză pentru companiile private, multe dintre acestea au cuprins în bugetul de cheltuieli cu personalul pentru 2022, o majorare pe care o vom regăsi imediat în prețul produselor și serviciilor.
Predictibilă a fost și dispariția diferențierii veniturilor între salariații cu studii medii și cei cu studii superioare. Tendința a fost clară încă de la ultima majorare a salariului minim. Este limpede că această abordare va duce direct la o creștere a numărului de contracte de muncă situate la nivelul salariului minim.
În companiile care nu dispun de resursele necesare pentru majorarea salariilor situate acum între 2.300 și 2.550, măcar cu 10,86%, impactul asupra salariaților care se încadrează în acest interval, va fi de reducere a veniturilor și în consecință de scădere a puterii de cumpărare.
Un șir lung de alte efecte sunt declanșate de această majorare. Astfel:
- creșterea contribuțiilor sociale pentru asigurarea suplimentară în sistemul asigurărilor sociale și asigurărilor sociale de sănătate
- creșterea bazei de calcul al CAS și CASS în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente sau drepturi de proprietate intelectuală
- majorarea plafonului în funcție de care persoanele care obțin venituri extra salariale au obligația de a plăti CAS și CASS pentru veniturile estimate în anul 2022
- creșterea contribuției pentru persoane cu handicap, deoarece aceasta se raportează la nivelul salariului minim
În concluzie, consecințele deciziei guvernului asupra mediului privat și asupra salariaților nu sunt de neglijat și așa cum suntem obișnuiți, vor îngreuna viața și vor diminua șansele de dezvoltare, pe toate planurile.
Distribuie pe social media