Încadrarea persoanelor cu handicap în România

Legea din România facilitează accesul persoanelor cu dizabilități la locuri de muncă, iar companiile primesc unele facilități pentru angajarea acestora.

Citește articolul

În ultimii ani au existat multe schimbări în ceea ce privește drepturile persoanelor cu dizabilități la locul de muncă. Dizabilitate nu înseamnă interzicerea dreptului la muncă. Ba mai mult decât atât, există o paletă largă de reglementări și proceduri care, dacă sunt respectate, asigură o inserție adecvată pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități.

Cadrul legislativ

Drepturile persoanelor cu dizabilități reglementate de Legea 448 din 2006.

Legea nr. 448/2006 prin Art. 2 Alin. (1) defineşte astfel: “persoanele cu handicap sunt acele persoane cărora mediul social, neadaptat deficienţelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale şi/sau asociate, le împiedică total sau le limitează accesul cu şanse egale la viaţa societăţii, necesitând măsuri de protecţie în sprijinul integrării şi incluziunii sociale”.

Art. 78 Alin. (1) din Legea nr. 448/2006 specifică că “Persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă conform pregătirii lor profesionale şi capacităţii de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap”.

Pentru integrarea persoanelor cu handicap în muncă, angajatorii asigură accesul acestora la ocuparea unui loc de muncă adaptat, în conformitate cu potențialul funcțional și capacitatea de adaptare a acestora. Persoanei cu handicap i se garantează egalitatea de șanse în prestarea activității și i se asigură accesibilizarea locului de muncă și adaptarea sarcinilor în conformitate cu potențialul său funcțional.

Facilitățiile persoanelor cu dizabilități

Art. 80 din Legea 448/2006 prevede că persoanele cu handicap pot fi angajate şi cu munca la domiciliu, caz în care persoana fizică sau juridică care le angajează are obligaţia de a asigura transportul la şi de la domiciliu al materiilor prime şi materialelor pe care le utilizează în activitate şi al produselor finite pe care le realizează.

Persoanele cu handicap, aflate în căutarea unui loc de muncă sau încadrate în muncă, beneficiază de următoarele drepturi conform Art. 83 Alin. (1) din Legea 448/2006:

a) cursuri de formare profesională;

b) adaptare rezonabilă la locul de muncă;

c) consiliere în perioada prealabilă angajării și pe parcursul angajării, precum și în perioada de probă, din partea unui consilier specializat în medierea muncii;

d) o perioadă de probă la angajare, plătită, de cel puțin 45 de zile lucrătoare – deși avem o perioadă de probă de maximum 30 de zile calendaristice prevăzută la art. 31, aliniat 2 din Codul Muncii, dispozițiile legii  448/2006 se aplică prioritar față de Codul Muncii;

e) un preaviz plătit, de minimum 30 de zile lucrătoare, acordat la desfacerea contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului pentru motive neimputabile acestuia;

f) posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi, în condițiile legii, în cazul în care beneficiază de recomandarea comisiei de evaluare în acest sens.

Persoanele cu handicap încadrate în muncă beneficiază, conform Art. 147 din Codul muncii, și de un concediu de odihnă suplimentar de cel puţin trei zile lucrătoare, pe lângă cele minimum 20 de zile care prevăzute în Codul muncii.

Conform Art. 60 din Codul fiscal, persoanele fizice cu handicap, grav sau accentuat, sunt scutite de la plata impozitului pe venit, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor.

Facilitățile angajatorilor persoanelor cu handicap

Persoanele fizice sau juridice care angajează persoane cu handicap pot înfiinţa unităţi protejate, autorizate de Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap. Unitățile protejate autorizate, care sunt înființate special pentru a angaja persoane cu dizabilități, beneficiază și ele de anumite avantaje, cum ar fi scutirea de la plata taxelor de autorizare, scutire de plată a impozitului pe profit (cu condiția ca cel puțin 75% din fondul obținut prin scutire să fie reinvestit) și alte drepturi acordate de autoritățile administrației publice locale finanțate din fondurile proprii.

Art. 84 din Legea 448/2006 menţionează că angajatorii persoanelor cu handicap beneficiază de următoarele drepturi:

a) deducerea, la calculul profitului impozabil, a sumelor aferente adaptării locurilor de muncă protejate şi achiziţionării utilajelor şi echipamentelor utilizate în procesul de producţie de către persoana cu handicap;

b) deducerea, la calculul profitului impozabil, a cheltuielilor cu transportul persoanelor cu handicap de la domiciliu la locul de muncă, precum şi a cheltuielilor cu transportul materiilor prime şi al produselor finite la şi de la domiciliul persoanei cu handicap, angajată pentru muncă la domiciliu;

c) decontarea din bugetul asigurărilor pentru şomaj a cheltuielilor specifice de pregătire, formare şi orientare profesională şi de încadrare în muncă a persoanelor cu handicap;

d) o subvenţie de la stat, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

Obligațiile angajatorilor cu privire la încadrarea persoanelor cu handicap

Potrivit legislației în vigoare, autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați. Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condițiile precizate, pot opta pentru una dintre alternativele de mai jos:

a) plata lunară, către bugetul de stat, a unei sume reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap;

b) plata lunară, către bugetul de stat, a unei sume reprezentând echivalentul a minimum 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentând diferența până la nivelul sumei prevăzute la lit. a să achiziționeze, pe bază de parteneriat, produse și/sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate în unități protejate autorizate.

Începând din ianuarie 2025, Guvernul a impus noi obligații pentru angajatorii care au peste 50 de angajați. Aceste obligații se regăsesc în articolul: https://www.ascentgroup.ro/noi-obligatii-ale-angajatorilor-privind-angajarea-persoanelor-cu-dizabilitati/

Legea oferă avantaje pentru persoanele care se află în această situație dificilă, iar angajatorilor o serie de obligații și facilități pentru a sprijini integrarea acestor categorii în câmpul muncii, asigurându-le acces egal la oportunități de angajare.