Mediul de afaceri din Romania este îngrijorat cu privire la data de 25 octombrie 2020, când expiră termenul până la care firmele trebuie să achite obligațiile fiscale amânate în starea de urgență/alertă.
Există în continuarea sectoare în economie care nu și-au revenit integral, astfel că Ministerul de Finanțe, în urma mai multor discuții cu mediul de afaceri, a luat decizia de a pune în aplicare un nou mecanism de eșalonare la plată, pentru a evita un blocaj în economie, dar și pentru că această criză s-a prelungit mai mult decât se aștepta în primăvară, respectiv economia nu dă încă semne de revenire.
Astfel, Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîţu, a declarat că se lucrează la o Ordonanţă de Urgenţă prin care se reglementează eşalonarea la plată în formă simplificată a obligaţiilor bugetare pentru o perioadă de 12 luni pentru cele cumulate de la data intrării în starea de urgenţă până în data de 25 octombrie 2020, inclusiv.
Din informațiile transmise până acum public de către reprezentanții Ministerului Finanțelor companiile vor putea beneficia de o procedură simplificată de eșalonare la plată pentru datoriile acumulate în perioada crizei, cu câteva condiții:
- debitorul să nu fi înregistrat obligaţii fiscale înainte de intrarea în starea de urgenţă (deci să fi fost buni plătitori înainte de intrarea în starea de urgenţă)
- firmele care beneficiază de eşalonarea la plată a debitelor bugetare restante vor avea obligaţia să achite la zi toate taxele şi impozitele care se vor naşte şi datora după primirea eşalonării.
- firmele care vor primi eşalonarea pentru 12 luni vor trebui să nu se regăsească în vreuna dintre procedurile de insolvenţă.
Care este procedura?
- Procedura simplificată va presupune depunerea unei cereri, cu un grafic de eşalonare anexat, cu rate egale sau inegale, în funcţie de cum apreciază fiecare contribuabil în parte.
- Cererile de eşalonare vor putea fi depuse până la data de 15 decembrie, inclusiv, pentru toate obligaţiile bugetare acumulate începând cu 16 martie până la data depunerii cererii.
- Eșalonarea se va acorda în termen de cel mult 5 zile, pe baza unei cereri la care se anexeaza propunerea de grafic, fără a fi necesara constituirea de garanții.
Un lucru pozitiv este și faptul că această eșalonare la plată, în formă simplificată, va putea fi făcută fără constituirea de garanții.
În cazul companiilor care fac sau vor face obiectul unui control fiscal, eventuale sume suplimentare de plată vor intra, de asemenea, în calendarul de eşalonare, precizează sursa citată.
Nu în ultimul rând din declarațiile surselor Guvernamentale, există în lucru alte 2 măsuri:
- pentru operatorii din domeniul HORECA o propunere de scutire la plata impozitului specific până la 31 decembrie 2020.
- prelungirea măsurii care a permis autorităţilor locale să ia decizii de reducere a impozitului pe clădiri până la 50% şi de reducere a taxei pe clădiri, spaţiile închiriate şi, de asemenea, taxa de ocupare a domeniului public de reducere şi de sută la sută.
Aceste măsuri sunt însă pentru moment în fază de propunere și așteptăm materializarea lor în acte normative.