După cum deja s-a anunțat, începând cu 2016, Codul fiscal va suferi modificări. Unele dintre ele au un impact direct asupra angajaților. O modificare prevede că tichetele cadou în valoare de maxim 150 de lei, nu vor mai fi impozitate începând cu 2016. O altă modificare este cea legată de deducerile personale.
După cum deja s-a anunțat, începând cu 2016, Codul fiscal va suferi modificări. Unele dintre ele au un impact direct asupra angajaților. O modificare prevede că tichetele cadou în valoare de maxim 150 de lei, nu vor mai fi impozitate începând cu 2016. O altă modificare este cea legată de deducerile personale.
În ceea ce privește modificarea legată de tichetele cadou, în prezent, conform Codului fiscal (art 55, alin 4, lit a), doar cadourile constând în bani sau în bunuri oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaților, cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum și cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depășește 150 lei. În cazul copiilor, plafonul stabilit se aplică pentru fiecare copil minor al fiecărui angajat. Astfel, la stabilirea impozitului pe venituri din salarii se iau în calcul aceste avantaje, care sunt cuprinse în venitul brut lunar din salarii, avantaje care se impoziteaza cu cota de 16%.
Cheltuielile cu cadourile în bani și în natură sunt încadrate în categoria cheltuielilor sociale, care sunt deductibile la calculul impozitului pe profit in limita unei cote de până la 2%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.
Începand cu 2016, această cotă crește la 5%. Astfel, se va putea deduce o sumă mai mare în astfel de scopuri.
Conform art 76, alin. (4) lit. a) din Noul Cod fiscal, cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariaților, cât și cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum și cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depășește 150 lei. Dacă tichetele cadou sunt acordate cu acele ocazii speciale, nu vor mai fi considerate venituri salariale și nu vor mai fi impozitate cu 16%.
Important de observat și reținut este faptul că aceste cadouri oferite în situațiile de mai sus sunt neimpozabile pentru toți salariații, nu doar pentru copiii angajatilor iar regulile de neimpozitare în aceste ocazii se aplică și tichetelor cadou.
Așa cum spuneam la începutul articolului, se vor modifica și deducerile persoanale ale angajaților. Ca să poată beneficia de deducere personală, salariaţii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele:
- să aibă funcţia de bază la respectivul angajator;
- să aibă un venit brut lunar mai mic de 3.000 de lei.
Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.500 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane în întreținere – 300 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoană în întreținere – 400 lei;
- pentru contribuabilii care au două persoane în întreținere – 500 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane în întreținere – 600 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreținere – 800 lei.
Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.501 lei si 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive față de cele de mai sus și se stabilesc prin ordin al ministrului finanțelor publice. Deducerea personală este reglementată de Codul Fiscal la art. 56. Modul de calcul al deducerii personale a fost stabilit prin Ordinul numărul 1016 din 2005.
Aceste modificări vor intra în vigoare cu 1 ianuarie 2016.
Distribuie pe social media