Zilele de 6 și 7 ianuarie, sărbătorirea Bobotezei și a Sfântului Ioan Botezătorul, sunt declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Legii nr. 53/2024 pentru completarea alin (1) al art. 139 din Codul Muncii, lege care a fost publicată în Monitorul Oficial din 6.03.2023.
Care sunt argumentele din spatele acestei decizii?
Aparent motivul din spatele acestei noi modificări legislative este unul de natură religioasă. Inițiatorii legii argumentează în expunerea de motive că în România, potrivit datelor oficiale furnizate de recensământul din anul 2011, 16.307.004 de cetățeni sunt creștini ortodocși, ceea ce reprezintă 86,45% din populația țării.
Boboteaza, care este anual în data de 6 ianuarie este sărbătorită atât de aceștia cât și de către credincioșii romano-catolici, greco-catolici și penticostali, care, potrivit aceluiași recensământ, însumează 7,34% din populația României.
Mai mult, pentru creștinii ortodocși care utilizează calendarul de stil vechi, ziua de 7 ianuarie este foarte importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Nașterea Domnului. Din acest motiv, mai multe țări din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează.
În acest moment, în România există 15 sărbători legale, conform legislației în vigoare. Începând cu anul 2024, românii vor avea așadar 17 zile de sărbătoare legală având în vedere cele două noi zile de sărbătoare legală din luna ianuarie.
Distribuie pe social media