Ce este vechimea în muncă?
Potrivit Codului Muncii, se consideră vechime în muncă ”perioada cât o persoană a activat în calitate de angajat, indiferent de felul contractului de muncă și de modul de remunerare a muncii”.
Cum poţi afla ONLINE ce vechime în muncă ai acumulat şi dacă angajatorul ţi-a plătit contribuţiile pentru pensie?
Poți verifica vechimea ta în muncă și online. De anul acesta, Casa Naţională de Pensii Publice şi-a actualizat serviciile electronice, astfel că poți verifica acum online ce vechime ai acumulat în anii de muncă, dar şi dacă angajatorul ți-a plătit contribuţiile pentru pensie.
Orice salariat din România își poate crea un cont de utilizator pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) pentru a afla ce vechime în muncă a acumulat pentru pensia de stat. Odată creat contul, poți afla rapid vechimea acumulată, prezentată fie ca situație lunară, fie ca situație anuală.
Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) este instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, organ de specialitate al administraţiei publice centrale care administrează sistemul public de pensii.
Poți să vezi și dacă angajatorul ți-a plătit contribuția la pensie
Tot online, pe platforma Casei Naționale de Pensii Publice, poți vedea și dacă angajatorul ți-a plătit contribuția la pensie.
Casa Naţională de Pensii Publice şi-a perfecţionat serviciile electronice, astfel încât o multitudine de informaţii pot fi obţinute fără a fi nevoie să te deplasezi la sediul din localitatea de domiciliu.
Pe lângă cererile de pensionare, contribuabilii activi (cei care încă sunt angajaţi cu contract de muncă) pot obţine informaţii:
- privind datele din carnetele de muncă
- stagiile anuale şi lunare aferente perioadei începând cu aprilie 2001
- informaţii din declaraţiile D112 depuse de angajatori
- informaţii referitoare la viramentele la PILON II de pensii private
- informaţii referitoare la pensia comunitară
- informaţii referitoare la debitele din executare silită
- informaţii referitoare la fişa financiară
Toate aceste informaţii privind stagiile de cotizare, adică verificarea plăţii de către angajator a contribuţiilor pentru pensii, sunt cu atât mai importante cu cât, începând cu 1 septembrie 2021 cuantumul pensiei pe care o vor primi pensionarii va ţine cont doar de contributivitate, adică se va ţine cont doar de plăţile efective către casele de pensii.
Distribuie pe social media