Noul Cod Fiscal (adoptat prin Legea nr. 227/2015) cu completările ulterioare (în principal OUG nr.84/2016) prevede și o serie de măsuri importante cu aplicare de la 1 ianuarie 2017.
Iată care sunt schimbările care intră în vigoare în aceste zile (dacă noul Executiv nu va face modificări în perioada imediat următoare). Pentru o lectură facilă celor nefamiliarizați cu terminologia fiscală le-am grupat în 2 categorii: măsuri favorabile contribuabililor și măsuri nefavorabile contribuabililor, respectiv am făcut câteva comentarii la unele din ele.
Măsuri favorabile contribuabililor
Noul Cod Fiscal (adoptat prin Legea nr. 227/2015) cu completările ulterioare (în principal OUG nr.84/2016) prevede și o serie de măsuri importante cu aplicare de la 1 ianuarie 2017.
Iată care sunt schimbările care intră în vigoare în aceste zile (dacă noul Executiv nu va face modificări în perioada imediat următoare). Pentru o lectură facilă celor nefamiliarizați cu terminologia fiscală le-am grupat în 2 categorii: măsuri favorabile contribuabililor și măsuri nefavorabile contribuabililor, respectiv am făcut câteva comentarii la unele din ele.
Măsuri favorabile contribuabililor
- Se va reduce cota generală de TVA de la 20% la 19%, (fiind prevazute și două cote reduse de TVA de 5% și 9%). Detalii aici. Această măsură ar trebui să ducă la o ușoară scădere a prețurilor la majoritatea produselor si serviciilor.
- Impozitul pe construcții speciale (asa-numita „taxa de stalp”) va fi eliminat.
- Se introduce plafonul maxim al bazei lunare de calcul a contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate, respectiv baza lunară de calcul asupra căreia se aplică cota individuală de contribuție nu poate fi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurări sociale de stat. În concluzie, de la 1 ianuarie peste 36.000 de angajati din Romania vor câștiga la salariu câteva sute de lei în plus.
- Vor avea loc reduceri semnificative la prețul combustibillilor prin:
- eliminarea supraaccizei de 7 eurocenți la carburanți
- reduceri ale nivelului accizelor la carburanți, după cum urmează:
- motorină de la 1897,08 lei /1000 litri la 1518,04 lei /1000 litri
- benzină fără plumb de la 2035,40 lei /1000 litri la 1656,36 lei /1000 litri
- benzină cu plumb de la 2327,27 lei /1000 litri la 1948,23 lei /1000 litri.
- Aceste măsuri ar trebui sa reducă prețul carburanților cu până la 50 de bani pe litru.
- extinderea perioadei de aplicare a facilității privind scutirea de impozit a profitului reinvestit precum și includerea în sfera de aplicare a măsurii și a profitului investit în achiziționarea dreptului de utilizare a programelor informatice
- introducerea regimului special de TVA pentru agricultori (persoane fizice, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care efectuează activități/servicii agricole) care în prezent întâmpină dificultăți în aplicarea regimului normal de TVA.
Astfel, se va acorda gradual compensația în cotă forfetară, pe baza unui procent de compensare de 1% în anul 2017, 4% în 2018 și 8% în anul 2019.
- Desființarea Registrului Operatorilor Intracomunitari (ROI). Practic prin acestă prevedere se elimină o procedură și o instituție inutilă, înființată în 2010 în cadrul ANAF, cu scop declarat de înregistrare şi scoaterea din evidenţă a persoanelor impozabile care efectuează operaţiuni de comerţ intracomunitar, în special achiziţii intracomunitare de bunuri. În fapt a fost doar o procedură birocratică inutilă, care a dublat informații în sistem și a îngreunat activitatea și mai ales procedurile de înființare ale societăților comerciale.
- Modificarea prevederilor referitoare la măsurile aplicabile contribuabililor care își recapătă codul de TVA după ce acesta a fost anulat organele fiscale, în sensul repunerii în drepturi a contribuabililor ce și-au redobândit codul de TVA și acordarea beneficiilor pierdute în perioada aferentă anulării codului. Prevedere foarte importantă, care va ajuta la corectarea unor abuzuri produse prin anularea codului de TVA prin erori sau abuzuri ale organelor fiscale. Din nefericire în ultimul an au fost înregistrate sute de astfel de cazuri.
- modificarea regulilor de ajustare a TVA în cazul bunurilor de capital, în sensul renunțării la ajustarea unică și aplicarea unei ajustări anuale pentru o cincime/o două zecime din taxa aferenta bunului de capital;
- suspendarea până la data de 31 decembrie 2019 a obligației depunerii a trei declarații informative (cod 392A, 392B și 393);
Măsuri nefavorabile contribuabililor
- Se elimină excepția potrivit căreia persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, investiții, precum și din alte surse, nu datorează contribuții sociale obligatorii, pentru aceste venituri dacă mai realizează și venituri din salarii, pensii sau venituri din activități independente. În concluzie, salariații, pensionarii și persoanele fizice autorizate care castiga venituri suplimentare din dobânzile aferente depozitelor bancare, din dividende, acțiuni bursiere sau drepturi de proprietate intelectuală vor fi taxati, de la 1 ianuarie, cu 5,5% în plus reprezentând contribuția pentru sănătate.
Impozitarea este plafonata la echivalentul a cel mult cinci salarii medii pe economie, calculată pe un an.
- în cazul depozitelor si conturilor bancare, al actiunilor si drepturilor de proprietate intelectuala, veniturile suplimentare vor fi astfel impozitate cu 21,5%, contributia pentru sanatate (CASS) adaugandu-se la cota de impozitare a castigurilor de 16%.
- din ianuarie 2016 impozitul pe dividende a scazut de la 16% la 5%, in urma modificarii Codului Fiscal, însă din acest an se adaugă la taxarea dividendelor și CASS de 5,5%. Așadar din 2017 cei care obtin venituri din dividende vor plati o cotă totală de 10,5%.
Astfel, 2016 rămâne cel mai profitabil an pentru acționarii care au primit dividende. Detalii aici.
Alte schimbări cu impact în economie
- Vor fi eliminate 102 taxe nefiscale. Camera Deputatilor a decis să retrimită legea cu privire la eliminarea celor 102 de taxe nefiscale înapoi pe masa Presedintelui. Deoarece acesta a retrimis deja odată in Parlament proiectul, nu mai are o altă cale de atac, așa că va fi obligat să o promulge.Dupa intrarea în vigoare a legii, nu vom mai plati taxa radio-tv, timbrul de mediu, dar si unele taxe nefiscale. Detalii aici.
- Se introduce impozitul specific în turism. Este vorba de fapt despre un impozit forfetar aplicabil activităților hoteliere, respectiv restaurantelor și barurilor. Acest nou sistem de taxare, introdus prin Legea 170/2016, prevede pentru unitățile vizate că acestea nu vor mai plăti impozit pe profit (sau venit, după caz), ci un impozit anual fix în funcție de o grilă de criterii care includ tipul activității, dimnesiunea, locația, etc. Detalii aici.
- Cei cu credite în lei vor plăti rate mai mari la începutul lui 2017, din cauza creșterii ROBOR
- Curentul se va ieftini cu 1,9%, grație reducerii unor costuri, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE):
- Vom plati o taxă pentru groapa de gunoi în valoare de 80 de lei/tona/luna, adica 80 de bani la 10 kilograme.
- o parte din bugetarii vor primi salarii mai mari (10% pentru bugetarii care nu au beneficiat anterior de alte majorari și 15% pentru o parte din angajații din Educație și Sănătate).
- În ce privește salariul minim, acesta nu va crește de la 1 ianuarie, rămânând momentan în valoare de 1.250 de lei. Urmeaza ca viitorul Executiv sa stabileasca noua valoare a salariului minim, existând momentan doar o variantă avansată de majorare la 1.450 de lei începând cu luna februarie a anului 2017. Creșterea salariului minim ar putea avea efecte negative pentru câteva ramuri ale economiei unde pragul de profitabilitate este extrem de mic.
Distribuie pe social media