Începând cu semestrul I al anului 2025 s-au făcut câteva actualizări ale valorilor tichetelor ce pot fi oferite ca și beneficiu extra-salarial de către angajat angajaților săi.

Ordinul nr. 484/280/2025 pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul I al anului 2025 aduce actualizare în valoarea tichetelor de masă ce pot fi oferite ca și beneficiu de către angajat angajaților săi. Mai exact este vorba despre:

  • Pentru semestrul I al anului 2025, începând cu luna aprilie 2025, valoarea nominală a unui tichet de masă, nu poate depăși cuantumul de 40,18 lei (față de valoarea anterioară de 40,04 de lei).
  • Această valoare nominală se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2025, respectiv august 2025 și septembrie 2025.

Tichetele de masă sunt beneficii extra-salariale oferite angajaților de către angajatori, sub forma unor bilete de valoare, pe care orice angajator le poate acorda lunar salariaților săi, ca alocație individuală de hrană. Acestea sunt disponibile doar în format electronic și pot fi utilizate doar pe teritoriul României, in termenul de valabilitate si numai pentru achiziționarea bunurilor si serviciilor pentru care au fost emise. Tichetele de masă sunt acordate lunar în funcție de numărul de zile lucrătoare efectiv prestate de angajați.

Tichetele de masă sunt supuse impozitul pe venit de 10% și contribuției la sănătate (CASS) de 10%, fiind scutite de CAS 25% și CAM de 2,25%. Din perspectiva impozitului pe profit, tichetele de masă sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

Ordinul nr. 486/287/2025 privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creșă pentru semestrul I al anului 2025 aduce actualizare în valoarea tichetelor de creșă ce pot fi oferite ca și beneficiu de către angajat angajaților săi. Mai exact este vorba despre:

  • Pentru semestrul I al anului 2025, începând cu luna aprilie 2025, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creșă este de 670 lei (față de valoarea anterioară de 660 de lei).
  • Această valoare nominală se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2025, respectiv august 2025 și septembrie 2025.

Tichetele de creșă sunt beneficii extra-salariale oferite angajaților de către angajatori, sub forma unor bilete de valoare acordate lunar angajaților, având scopul de a acoperi parțial sau integral taxele de creșă sau servicii de educație timpurie ante preșcolară. Acestea sunt disponibile doar în format electronic și pot fi utilizate exclusiv pentru achitarea taxelor la creșa copilului.

Tichetele de creșă sunt supuse impozitul pe venit de 10% și nu se datorează contribuții sociale obligatorii. Atenție! Orice sumă ce depășește acest plafon de 670 de lei va fi taxată corespunzător. Din perspectiva impozitului pe profit, aceste tichete reprezintă cheltuieli sociale și sunt deductibile în limita a 5% din cheltuiala cu salariile.

Ordinului 361/2.680/2025 privind stabilirea valorii sumei indexate care se acordă sub formă de tichete culturale pentru semestrul I al anului 2025 aduce actualizare în valoarea tichetelor culturale ce pot fi oferite ca și beneficiu de către angajat angajaților săi. Mai exact este vorba despre:

  • Pentru semestrul I al anului 2025, valoarea sumei care se acordă lunar, respectiv ocazional, sub formă de tichete culturale este de maximum 220 lei/lună (aceeași ca în semestrul II al anului 2024), respectiv de maximum 450 lei/eveniment (în creștere de la 440 de lei în semestrul precedent).
  • Această valoare nominală se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2025, respectiv august 2025 și septembrie 2025.

Tichetele culturale sunt beneficii extra-salariale oferite angajaților de către angajatori, sub forma unor bilete de valoare acordate angajaților, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii unor bunuri și servicii culturale precum: abonamente sau bilete la spectacole, concerte, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, parcuri tematice, cărți, manuale școlare, albume muzicale, filme etc. Acestea sunt disponibile doar în format electronic și pot fi utilizate exclusiv pentru achitarea contravalorii unor bunuri și servicii culturale.

Tichetele culturale sunt supuse impozitul pe venit de 10% și nu se datorează contribuții sociale obligatorii Din perspectiva impozitului pe profit, aceste tichete sunt deductibile din impozitul pe profit al companiilor in limita a 5% din cheltuielile cu salariile personalului.

In concluzie, aceste tichete pot reprezenta un element diferențiator in pachetul de beneficii extra-salarial oferit de angajatori. Ele demonstrează preocuparea companiei pentru bunăstarea angajaților dincolo de aspectele strict profesionale.