Automatizarea proceselor este o preocupare a tuturor companiilor în zilele noastre. La Ascent Group acest proces a demarat deja de mai mult timp, de dinaintea crizei actuale, alegând de la bun început soluții de avangardă, bazate pe Inteligență Artificială.
Prima societate din grup aleasă pentru implementarea unei astfel de soluții a fost Ascent Finance, compania de servicii financiar-contabile a Ascent Group. Iar primul roboțel inteligent a ajuns la Ascent chiar la începutul acestui an, ultimele luni fiind dedicate procesului de învățare și integrare a acestuia în activitățile firmei.
“Focusul nostru principal este să le oferim colegilor noștri șansa de a se concentra pe activitățile care aduc valoare adăugată clienților noștri, cele de consultanță și oferire de soluții, lăsând operațiunile care pot fi automatizate pe mâna roboților inteligenți. Astfel, în parteneriat cu o companie din domeniul roboticii și inteligenței artificiale am dezvoltat un prim roboțel inteligent (partenerii noștri l-au numit “Mitică”), care deși se află încă în fază de testare, a preluat deja o parte din task-urile colegelor noastre.
Procesul de automatizare nu va viza reducerea locurilor de muncă din echipă ci eficientizarea proceselor și creșterea calității serviciilor acordate clienților, deoarece colegii noștri vor avea mai mult timp la dispoziție pentru analiză, comunicare și oferirea de soluții„, spune Adela Cristea, managing partner al Ascent Group.
Am încercat să aflăm cum e colaborarea cu un robot pentru cei care-l utilizează. La Ascent Finance, principalul interlocutor al lui Mitică este colega noastră Andreea Ilica, unul din specialiștii în domeniul financiar-contabil din cadrul echipei.
1. Cum ați întâmpinat ideea de a avea ca și coleg un robot?
“Mi-a plăcut foarte mult ideea de automatizare. Mă fascinează tot ce ține de robotizare, programe, eficientizarea și ușurarea muncii. În prima fază nu știam exact la ce să ne așteptăm și într-un fel parcă nici nu puteam să concep că ar putea să fie atât de “inteligent””.
2. Ce face roboțelul în mod concret?
“În momentul de față Roboțelul introduce extrasele de cont în programul de contabilitate cu care lucrăm. Mai exact noi salvăm toate extrasele de cont într-un folder și de acolo Roboțelul citește toate datele din extrase și în baza a ceea ce “l-am învățat noi” le introduce în programul de contabilitate, ca și un operator uman.
3. Cum se descurcă Mitică?
„Nu am crezut că Mitică va fi atât de priceput! Când l-am văzut prima dată introducând datele singur în programul de contabilitate mi s-a părut ireal În baza comenzilor primite, acesta preia fiecare linie și introduce în program toate datele necesare. Evident timpul de lucru este mult mai redus, însă partea cea mai bună este că acest Roboțel va funcționa pe o mașina virtuală și in acest timp noi putem să ne ocupăm de orice altceva.”
4. Care sunt principalele provocări în colaborarea cu el?
“Principalele provocări în acest moment, țin de specificul activității pe care am ales să o automatizăm, respectiv e vorba despre formatele diferite ale extraselor de cont. Chiar astăzi discutam cu programatorul și ne întrebam de ce nu putea să existe un singur format de extras pentru toate băncile, din unele formate fiind foarte greu să extragem datele. In momentul de față, pe parte de extrase de cont, se cel mai ușor poate lucra cu ING și Raiffeisen.
O altă provocare a fost maparea conturilor contabile și în special a partenerilor clienților noștri, deoarece de cele mai multe ori denumirile regăsite în extrasele de cont nu coincid 100% cu denumirea de pe ANAF sau din contabilitate.”
În ceea ce privește colaborarea noastră directa cu Mitică, nu aș putea să spun că avem vreo provocare. Desigur la început vom fi nevoite să îi mai dam câteva indicații, de fiecare data când va întâmpina ceva nou ne va întreba ce să facă cu acea tranzacție, însă partea buna este că odată ce i-ai spus asta a “învățat-o” și nu va mai întreba data viitoare. Verificăm acum, la început, fiecare introducere de date, dar cu ajutorul programatorilor îl vom aduce cât mai aproape de Perfecțiune”.
Distribuie pe social media