Anul Nou începe în România cu o majorare a salariului minim pe economie.
Măsura creșterii salariului minim va fi certă după data de 6 ianuarie, când Guvernul va adopta prin hotărâre, proiectul de majorare aflat deocamdată în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Potrivit acestui proiect, începând cu data de 1 ianuarie 2021, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 169,333 ore pe lună, reprezentând 13,583 lei/oră.
Excepția va fi pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, unde salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, se menține la suma de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 169,333 ore în medie pe lună, reprezentând 13,878 lei/oră.
Măsura vizează circa 1,4 milioane de salariați care vor primi 70 lei în plus la salariu brut.
Nu suntem în măsură să contrazicem specialiștii care au motivat această decizie și au estimat că va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor și reducerii muncii la negru.
Totuși, avem îndoieli că cei 70 lei în plus la salariu brut, care în fond înseamnă 40 lei la salariu net, vor putea ajuta prea mult angajații, însă avem motive să credem că vor determina angajatorii să reducă alte cheltuieli salariale astfel încât pe total să păstreze nivelul bugetelor de personal deja adoptate pentru 2021.
Impactul pozitiv va fi mai mult în buzunarul statului decât în cel al salariaților, întrucât odată cu această majorare:
- va crește contribuția pentru persoane cu handicap neîncadrate, întrucât acest calcul se raportează la salariul minim;
- se va modifica baza anuală de calcul al contribuției de asigurări sociale în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente/drepturi de proprietate intelectuală;
- se va majora plafonul în funcție de care persoanele fizice ce obtin venituri non-salariale plătesc contribuții de asigurări sociale și asigurări sociale de sănătate
- se vor majora normele de venit pentru veniturile din activități independente impuse pe baza normelor de venit.
Prin urmare, deși măsura creșterii salariului minim va afecta multiple sectoare de activitate cum ar fi comerțul, transporturile și întreprinderile mici și mijlocii și va determina o creștere a cheltuielilor cu forța de muncă și o scădere a profitabilității, rămânde de văzut dacă această măsură este un pas bun creşterea nivelului de trai şi reducerea decalajelor sociale.
Distribuie pe social media